lördag 25 januari 2014

Mota Olle i grind..

Att mota Olle i grind gick inte så bra denna gång...
Efter min premiär på BP scenen  igår så däckade jag totalt (underbart att få stå där igen, det är en riktig ego tripp ) men nu är det snorigt, nysigt och har värsta trycket bakom rinniga ögon och det trots att jag ätit mina förkylnings karameller ;) Det kan vara så att det blev för få kvar till mig, då de har strykande åtgång här hemma..
Jag ska dock inte klaga, för jag kommer inte ihåg när jag var förkyld senast.
Idag intar jag Anti V och soffläge med varm hund som sällskap.
Anti V är egentligen bäst att ta innan förkylningen bryter ut eller när du absolut inte "får" bli sjuk, men det brukar också hjälpa kroppen att tillfriskna fort. Så nu sköter jag om mig och tillfrisknar fort!

lördag 18 januari 2014

Förkylnings karameller

Nu ska vi inte bli förkylda! Har nämligen sagt till Class Gym att jag finns till förfogande som instruktör igen. Börjar med med  BP och Core, så nu är det till att nöta in BP korregrafi och sätta ihop ett Core pass:)
Albert börjar harkla sig och för att mota olle i grind så dricker vi nu ingefärs te och äter förkylnings karameller.

Jag brukar ta ca 10 cm färsk ingefära och skära i kuber på ca 0,5 cm och koka de i 1 liter vatten i 10 min och låta de sedan ligga och dra i 1timme.
Sila upp vattnet i en tillbringare och värm sedan i mugg när det ska drickas, låt det ej koka då det ska i lite honung också.
Blir det för starkt så späd med vatten. Personligen tycker jag att det ska vara starkt, för då känner man riktigt hur det rensar ut skiten!
Istället för att kasta ingefärsbitarna så återanvänder jag de.
Jag lägger ned bitarna i en kastrull och häller i så pass mycket vatten att det täcker bitarna. Tar även i ca 2 msk kokos socker och sjuder detta tills allt sockervatten "kokat in" Rör om några gånger och se till att det inte bränns (går fort på slutet)
Sedan häller jag kokossocker på ett fat. (Idag tog kokossockret slut, så det blev vanligt strösocker, mindre bra..)  och vänder i ingefärsbitarna och rör runt så att de sockras. Färdiga att ätas!
Funkar säkert också att ej sockra de, men med socker så klibbar de inte ihop.

söndag 12 januari 2014

3 dagar nedtrappning & 3 dagar utrensning och nu Paleo 80/20

Efter 3 dagars nedtrappning och 3 dagars utrensning så skärper jag tilll mig och äter så att min mage mår bra. Jag vet att Paleo 80/20 funkar, så det är bara att sätta igång!
Med Paleo 80/20 menar jag att jag äter 80% strikt Paleo och 20% som inte är strikt Paleo, jag vill äta Keso och lagrad ost ibland och även för att det inte ska bli så krångligt när man är bort bjuden /restaurang besök. 

Dagens frukost: KOKOS GRÖT
2 ägg
1 dl kokosmjölk
1 msk kokosmjöl
Lite gurkmeja, kardemumma och kanel
Vispa ihop allt och koka ihop till lagom konsistens.
Toppas med blåbär, hallon, nötter och frön och kokosmjölk.
 
 
 
 
 
Dagens lunch
FLÄSKPANNKAKA 2port.
6 ägg
1 banan
svartpeppar
140 gram stekfläsk
 
Stek fläsket och lägg i smord form (med kokosolja såklart)
Mixa ihop övriga ingredienser och häll i formen.
Grädda mitt i ugnen i 225 grader ca 20 min.
 
Serverade den med Keso och Paleo lingonsylt (lingon ihop kokad med äpple) Mums!
 
Middagen bestod av Tacos/ Tortillas och jag åt av det som jag bör: Taco färs, Kyckling, sallad, gurka, tomat, lök och cashew och guccamole .
Avslutade middagen med kaffe och "ta vad du har hemma bollar" som är suveräna att ha i frysen och ta fram när man är sugen på något sött. (recept i ett tidigare inlägg)

lördag 11 januari 2014

Baka är min grej!

Ja, att baka tycker jag verkligen om för att :
*Jag bestämmer själv vad jag ska baka.
*Jag bestämmer ingredienserna, det blir nyttigare än att köpa.
* Det blir billigare än att köpa.
*Oftast blir det gott.
*Det tar inte så lång tid, får ett resultat ganska så direkt.

Nu var det dock länge sedan jag bakade ett matbröd som går hem hos killarna så idag var det dags.

BALJVÄXT BRÖD
250 grams burk avrunna kikärtor
ca 4 1/2 dl vatten
50 g torr jäst
2 tsk salt
1/2 olivolja (smak skala 2)
1 msk sirap
5 dl rågsikt
7-8 dl vetemjöl

Mixa kikärtor med 2 dl vatten, blanda sedan i resten av vattnet (ska bli 7 dl) Värm detta till 42 grader.

Blanda i en bunke/assistent: torr jäst, salt, rågsikt och vetemjöl (spar någon dl för att vara på det säkra att degen inte blir för hård)

Rör ner kikärsvattnet och sedan oljan och sirapen. Rör sedan tills degen är smidig (tar ca 4-5min med min assistent)
Jäs i 30 min

Tag upp på mjölat bord och forma till 12 st runda bullar som lägges på bakplåtspappers klädda plåtar.
Jäs i 30 min, gräddas sedan mitt i ugnen 225 grader i ca 15 min.

Ett gott och mättande bröd, prova så får ni känna ;)

tisdag 7 januari 2014

Utrensningen har blivit nedtrappning/infasning...

Jag har ju gjort denna utrensning förr och då har jag kört i 4-5 dagar utan att "falla dit" och äta och mått underbart efteråt.
Det funkar inte riktigt denna gång, motivationen är alltså inte tillräcklig. Kanske kan jag skylla på att jag inte ätit som jag brukar de senaste veckorna, för mycket socker.. att jag har haft jetlag efter resan och att jag började mitt nya arbete idag och var lite nervös. När jag är stressad eller nervös/orolig äter jag mer och gärna fel. Har ni koll på vad som triggar igång ert ätandes?
Det är bra att ta reda på vad som utlöser det, för då är det lättare att göra något åt det.
Det blev i alla fall frukost-drinken och 2 drinkar till efter det, men efter att jag tagit löpbandet i 20 minuter och sedan Body Pump i 30 minuter blev det keso , hallon och nötter...Säger som jag sa igår: för lite drinkar! För att få i sig 6/dag så lär man dricka det minst var tredje timme och då tror jag inte att det blir lika lätt att falla dit. Dock ser jag nu dessa dagar som nedtrappning/ infasning till mina utrensningsdagar då jag tar dessa drinkar med bra, avgiftande näringsprodukter samt äter bra då jag äter :)
Länkar till information om dessa produkter.http://www.goforlife.se/produkter/chlorella dock använder jag just nu Chlorella i tablettform, men pulver är perfekt att blanda i drink/ smooties
Och att man kunde använda nässlor som Viagra visste inte jag...  eller kanske ;)http://www.ecoop.se/contents/sv/d23.html

Body Pump har jag inte kört på säkert 2 år och det kändes bra och skoj idag, nu hoppas jag som alltid att det känns lika bra de kommande dagarna!

måndag 6 januari 2014

Utrensnigen har börjat

Som sagt så har jag börjat utrensning av allt skit som min kropp inte tycker om och som jag ändå har stoppat i mig..
Tanken var att jag skulle gå ut hårt och dricka "drinkar" (receptet kommer längre ner)
 6ggr/dag i minst 3 dagar och max 7, men jag var inte tillräckligt motiverad denna gång så
jag startade dagen som alltid med en hutt aloe vera och sedan drinken + nässelpulver (endast i frukost drinken) och på morgonen tar jag 5 tabletter chlorella (10st/dag) och d- vitamin. Sedan blev det bara en drink till innnan motivationen sjönk och det blev 2 fröbröd och köttfärs (paleotisk) och sallad till kvällsmat. Jag skulle ha fått i mig minst 4 drinkar innan tiden för kvällsmaten så hade det gått vägen.
Dock en bra början, men det är otroligt skönt när man lyckats rensat ut i några dagar och låtit magen ta igen sig :) Så jag ska motivera mig mer och på't igen!

Drinken består av :
4 msk Holistic Proteintillskott (päron är otroligt god)
1msk psylliumfröskal
1/2 msk linfröolja
4-5 dl vatten el osötad mandelmjölk.

söndag 5 januari 2014

"Du tager vad du har bollar"

Andra gör choklad bollar och jag gör bollar på det som jag har hemma och då blir det "du tager vad du har bollar"
Det blev ju så grymt spännande i JVM finalen, så i väntan på förlängnigen så blev det till att fixa något smarr.
Synd nog så förlorade Sverige guldet, men vann ett silver :)

RECEPTET PÅ BOLLARNA JAG GJORDE IKVÄLL:
Mixa ihop detta i en matberedare:
14 urkärnade färska dadlar
2 dl mandelmjöl
4 msk kakao
1/2 dl kokos
1/2 dl smällt kokosolja (ev mer om de blir torra och om du vill ha de kladdigare
2 msk honung

Rulla till bollar och rulla de sedan i hackade hasselnötter. Jag rostar alltid mina i stekpannan, tycker det smakar mycket mer och godare av nötterna då.

Jag passade på att äta ett gäng :0  för imorgon börjar "utrensningen". Jag kommer att uppdatera er vad jag gör och hur det går :)

onsdag 1 januari 2014

År 2014

Nytt År, nya möjligheter :)
Ja, visst är det så och det bästa av allt är att när jag summerar år 2013 så är jag tok nöjd! (Kan man vara "tok" nöjd?
Ja, jag kan det iallafall!)
År 2013 startade vi på Koh Lipe som är en fantastisk liten ö och underbart att varit där.
Jag fick ett nytt arbete som handledare åt de ensamkommande flyktingbarnen här i Mora och fick det trots att jag skulle börja med sjukskrivning pga stel operation av ryggen. Min arbetsgivare gav mig tjänstledigt fr min tjänst inom skolan i  1 år för att prova på detta  :)
(Tack!  En erfarenhet som jag är otroligt stolt och super nöjd med och det gav mig otroligt mkt)
Opererade ryggen den 7/1 på Ryggkirurgiska i Strängnäs och det var en större operation än vad  hade förväntat mig. 6 skruvar med övergångar och lite ben (som de tog fr ryggraden) mellan 6 taggutskott och isf en disk.
Ca 8 månader efter op var jag och min man i Österrike och cyklade och vandrade! Helt fantastiskt, för hade jag lyssnat på läkarna som jag träffat på landstinget  Dalarna så hade jag idag  varit minst 50% sjukskriven och ätit tabletter i massor och blivit deprimerad pga att ej få /kunna röra mig som jag vill. Men då hade de ju löst problemet gm att skriva ut lite anti depp också...
Är så glad att jag köpte mig en second opinon i Strängnäs!!
Jag arbetade i ca 8 mån med de ensamkommande flyktingbarnen och beslutade sedan att tacka nej till fortsatt tjänst. Ett svårt beslut och den största anledningen var att jag ej fixade arbetstiderna och kvälls/dygnspassen. Kanske hade jag kunnat få till en rutin (jag är som skalman..) om det var någorlunda lika arbetstider, men vi hade minst 10  olika arbetspass..
Jag kommer att sakna arbets kollegorna nå enormt då den arbetsgruppen är unik enligt mig <3 och självklart kommer jag också sakna killarna på boendet.
Men Mora är litet, så jag kommer att springa på dem alla!
Men nu stundar nya utmaningar, då jag tackat ja till ett abete på en högstadie skola, min sons skola till hans stora förtvivlan..
Jag har lovat att inte vara en sur kärring (jag?!) och hålla låg profil (jag?!).
Det blir bra :)
Har också unnat mig en vecka semester med 2 kompisar till Fuerteventura.Lite  dåligt samvete hade jag eftersom vi sedan skulle till Florida.
Vi är bra på olika saker- och jag på att semestra ;)
Den17 dec åkte hela familjen i 2 veckor till Florida och att läsa om den trippen finns också här på bloggen (de andra resorna med, dock inte julresan 2012 Koh lipe, Langkawi, Singapore  och KL. för då hade jag ingen blogg)
Vi kom hem med världens jet lag och har full sjå att komma in i rätt dygns rytm.
Tur så har vi världens bästa kompisar, fam Nilssons som fixade nyår till oss (och tog hand om vår Doris när vi var i Florida eftersom mor och far blev kvar i ett ström löst Jämtland)
Maja, liksom jag älskar efterrätt och hon hade lyckats väldigt bra med nyårs efterätten (som vanligt!)
Dock har jag ap arsel idag och lär väl köpa en bal toapapper till Nilssons :0

Min krångliga mage har jag också kommit underfund med, den mår toppen om jag äter paleotisk kost och jag har snart samlat ihop mina favvo recept  (var tvungen att sysselsätta mig med något efter operationen) som så småningom ska bli kokboken "Gonkas Paleo".

Jag måste också berätta att när jag var till Mora lasarett för någon månad sedan för att få remiss till röntgen (och den visade att skruvarna kan tas ut, och i mitten på januari ska vi se om dr Dong-Hun Kim håller med) då i allafall så träffade jag en engagerad läkare (kors i taket) som utredde min mage ordentligt (och alla mina andra åkommor..) Det slutade med: IBS och mkt gluten känslig, samt Vitiligo..mindre skoj! Men inte någon skräll eftersom jag har Hypotyreos som är en auto immun sjukdom och har du en sådan så kan du ofta få fler :( Och både Vitiligo och Gluten intolerans är auto immuna..

Och eftersom jag vet vad jag mår bra av så är det bara till att skärpa till mig. ( rutiner, bra mat, motion och semester!! Och att skratta så klart )

 Till er alla: God fortsättning på det nya året med nya möjligheter  <3