tisdag 22 september 2015

Vägen borta!

Igår när jag skulle cykla till jobbet så var vägen bortgrävd..Som tur var så var jag ute i god tid och hittade en annan väg. Tro om den är borta för all framtid nu? Jag får väl kolla med jämna mellanrum. 4 elever till har nu börjat och rektor Monica skulle visst komma nästa vecka. Riktigt kul att vi börjar bli några stycken nu, det blir lite lättare att ha idrott nu när vi är fler.

Det händer mycket på vägen till och från skolan, idag upptäckte jag att det var matmarknad nästan där jag bor. Tror att den är på tisdagar och lördagar. Jag får komma ihåg att kolla på lördag, för billig frukt och grönt är ju aldrig fel! 

Grishuvudet lät jag bli att köpa...

Likaså gristrynena....

 Men en morot, lök (tom dessa smakar så mycket godare här), några tomater, rabutan (de håriga frukterna), mango, vårrullar och en friterad trekant med krabstick och spicysås i köpte jag och betalade ca 50kr för allt! Och nu höll jag på att glömma påsen med  typ nöt/frö müsli som är kladdig så det blir typ bars ( rätt söt) men smakade super gott till en kopp Gevalia.

 Den här krabaten såg jag också idag, tur att den var stendöd och torkad. Tror det är en Gigant Centipedes -jättetusenfoting och den har inte ett dödande bett, men morfin ska visst bara ta udden av smärtan...Jag ska nog fortsätta att alltid ha flip flopp/sandaler på mig...
Det var allt för denna gång.
Ha det bäst!
// Kramen 


 
 
 .

  

söndag 20 september 2015

Första "ensamma" helgen i Hua Hin

Lördagen startades med ett pass på gymmet och det fick bli crosstrainer och styrketräning. Det finns fria vikter och en bänk att köra mage och bänkpress på. Jag saknar min pilatesboll att göra rygg och magövningar på så den får nog Janne packa ner när han kommer om några veckor.
Kanske tränar jag fel på löpbandet, för alla Thai som stått på löpbandet har det på max lutning och sedan håller de i sig så att de inte trillar baklänges.

Måste också göra reklam för mina  träningshandskar, klart de bästa jag haft! Och de billigaste. Så bra med "öglorna" så jag slipper använda tänderna å dra av handskarna med...
Sedan blev det stranden, men kände mig rastlös så förstod att det inte var någon mening med att hyra stol.
Så efter en timme blev det poolen vid lägenheten istället. Helt ensam vid poolen, så det blev några längder i den. 
På kvällen åkte jag och Nina på marknad, shoppade och åt lite mat. 
Så god sapparot shake (ananas) och den var så mättande, så vi delade på de där köttspetten med jordnötssås och sedan blev det bara en kula mangoglass.
Söndag blev det frukost på stranden. Mango och pomello - mums!
Mangoshake och kyckling i sötsursås till lunch.
Förstår ni vad jag kan frossa i alla goda frukter, som smakar så mycket mer här -Ilove it!
Och avslutade dagen med shopping på Market Village. Ny väska, så att det nyinköpta paraplyet ryms.
I morgon är det arbetsdag och det kommer nya elever och rektor Monica är på plats, efter att ha startat upp en ny rektor på Koh Lanta.  Jag riktigt längtar tills i morgon! Summeringen av min första "ensamma" helg är att den gick fort, jag har njutit, upplevt och är glad att det fungerat perfekt med Skype. 
//Kramen

lördag 19 september 2015

Värsta utskällningen..!

Ja, nu har jag arbetat en vecka och det känns bara bra! Nina som arbetat som rektor på Koh Lanta i 5 år är ett riktigt proffs -en riktigt duktig pedagog, hon kan sitt Thailand och tar hand om mig på bästa sätt. Jag får en otroligt bra start och det känns trisst att Nina bara arbetar en vecka till och sedan åker hon hem till Sverige. Men då kommer Monica som är ordinarie rektor här på skolan i Hua Hin ( och även i Huay Yang) och det verkar också vara en toppen tjej så det ser jag framemot och så kommer det ju några fler pedagoger om några veckor.
Jag och Nina avslutade veckan med after work, god lunch, promenad, Chang på en strandbar och sedan avslutade vi med fotmassage. Det här ska nog få bli en rutin..
Nu kommer jag till den värsta utskällningen..Jag hade parkerat min MTB vid Seven eleven/ Joys för att åka moppe med Nina in till centrum för att ha after work (tur att ni inte ser mig på moppen med cykelhjälm, ser väl ut som den toka jag är ;) ) Och sedan när jag skulle hem så tog jag public bus (typ kommunala bussen kostar ca 2 kr att åka ) och skulle vara beredd att plinga där jag skulle av. Mina 10 bath hade jag redan tagit upp i handen, beredd att betala chauffören när jag klev av. Det var trångt (man står om det inte finns plats att sitta..) och jag såg inte speciellt bra så jag tryckte, bussen stannade och jag krånglade mig ut. Har fullt fokus på att titta mig omkring och inser att jag klivit av galet för tidigt! Hoppar i förskräckelse när chauffören lagt sig på tutan och då inser jag att jag inte betalat så jag springer tillbaka och sträcker in pengen till honom och ber om ursäkt och han ger mig en rejäl utskällning!! Snacka om att känna sig liten, blev riktigt skakis...Jag måste ta reda på vad förlåt heter på Thai, kanske hade det blivit lite bättre då. Fick alltså gå en bra bit till cykeln, men vad gjorde det? Det var behagligt väder och inga planer för resten av kvällen. Tur hade jag iallafall för timmen efter att jag kommit hem så började det att spöregna, nu snackar vi regn!! Vägen utanför blev snabbt översvämmad och jag filmade bilarna som plöjde sig fram i vattnet och de stackars mopedisterna hade vatten ända upp till smalbenen. Tyvärr syns det inte mycket på filmen. Så den blir inte med här. Sedan började det åska och blixtra och ni som känner mig förstår att pulsen steg ganska snabbt och mycket här i min ensamhet. Och inte nog med det, så gick strömmen vilket innebar att AC' n inte fungerade och det blev kol svart! Som tur är hade jag tagit med mig en ficklampa. Det blev hur varmt och kvavt som helst i rummet och det gick inget vidare att somna kan jag tala om, men till slut öppnade jag fönstret och hoppades på att inte myggen tog sig upp på 4e våningen och att den tunna gardinen är tänkt som myggnät. Strömmen kom dock tillbaka efter någon timme så jag sov gott till slut iallafall.
Nu ska jag uppleva min första helg här i Hua Hin :)
Kramen på er alla
Ps. Och ni som är intresserade av vad vi gjort på skolan kan klicka på länken nedan

https://www.facebook.com/svenskaskolanthailand.se/posts/913538848692678:0 

onsdag 16 september 2015

Ny MTB och jag har kommit igång med både jobb och vardag

Tjoho, ny cykel så nu kan jag flyga över fartbulorna! Kolla in mitt serviceteam ;)
Jag hittade en riktigt bra cykel som till och med hade Shimano skivbromsar och jag cyklade runt som en tok igår kväll och det slutade med att jag var dyngblöt - både inifrån men även utifrån - monsunperioden är här..
Och att det är regnperiod känner Emanuel och Emil av ännu mer, storm och SPÖ regn är det hos dom på Koh Lanta. Jag tycker faktiskt lite synd om dom, speciellt när de bokat för flera dagar. De får dra sig upp över mot mitt håll sedan, för längre norrut brukar det inte regna lika mycket. Men det är inget "pressar" väder här heller, men varmt och skönt.
Igår upptäckte jag "mini baren" i lägenheten, hon är bra gullig min hyresvärd. Så här skulle prislistan på Scandic också se ut.
Igår Yogade vi på idrotten och idag var vi till ett buddhisttempel och klicka på länkarna nedan så ser ni mer bilder från våra skoldagar.

https://www.facebook.com/svenskaskolanthailand.se/posts/913007998745763
Vi blir serverade otroligt god mat på skolan, så till middag behövs inte så mycket. Lagade mat hemma och det blev omelett  med tomat och ost, serverad med morot och lite aloevera dryck ( aloe berry+ vatten)
Nu är det gymmet som gäller innan det är dags att kojja och det var längesedan ... så välkommen träningsvärk!

måndag 14 september 2015

Dag 1 på Sanuk

Japp, då har jag gjort dag 1 på Sanuk och denna vecka är till för att installera mig, plocka fram material, ha inskrivningssamtal och lära känna de tre elever som redan börjat i skolan och som Nina är ansvarspedagog för den tid  hon är här. En lugn start med andra ord, men att spela fotboll på rasten i denna värme är jag inte van med..skoj men ack så svettigt! Eleverna har endast gått en vecka och har redan lärt sig mycket thai, själv kan jag säga "sa wa dii kaa" som betyder hej och "kap kun kaa" som betyder tack. Emanuel å Emil tog nattbussen till Koh Lanta igår, men de laddade först med fotscrub på stranden. Dom borde ha lärt sig säga nej på Thai..och nu kom jag på att jag lärt mig ett till: mai chai = nej tack eller om man bara säger mai som betyder inte.

15 min tog det för mig i morse att cykla till skolan och då väntade jag vid tågövergången på ett tåg i mer än 5 min och det var bara den "cyklande lärarinnan med cykelhjälm" som snällt stod kvar och väntade på att tåget åkt förbi. Dock lär jag köpa mig en MTB eller liknade då jag flyger över alla fartbulor!
Efter arbetet blev det en långpromenad upp till bla apberget, det kändes som att jag skulle bli överfallen av en apa när som helst!
I morgon är det jag som håller i idrotten så vi börjar med ett Thai tema: Yoga och sedan avslutar vi med ett dopp i skolans pool, så God natt!

fredag 11 september 2015

2,5 dygn och börjar landa lite

Ja nu har vi varit här i 2,5 dygn och känner nog att jag valt rätt del av Hua Hin att bo i. Khao Takiab är lugnt och ligger lite utanför centrum och det tog oss ca 1 timme att gå till Village Market som är ett stort köpcentrum där bla Svensens finns! Svensens är en glassbar som är riktigt najs. Jag vågar knappt skriva detta, men det blev middag där igår..en glass?! En stor glass och sedan orkade vi ingen middag...
Min hyresvärd Bee är fantastisk, först när vi kom tog de oss med i bilen för att visa var Svenska skolan ligger, men det visade sig inte vara det lättaste så vi gav upp. Nina som har varit rektor på Koh lanta i 5 år och nu flyttat hem till Sverige (men som ska arbeta med mig i några veckor) hämtade upp mig på moppen dagen efter och vi åkte och kollade skolan och det var ju absolut inte där vi åkt. Skolan är ca 2,5 km från mitt boende och jag behöver inte korsa stora vägen ( galet mycket trafik där!!) så det är ytterligare en fördel med mitt boende. Jag har fått lånat en cykel av Bee och tänkte jag skulle klara mig med den, men Nina och Monica (rektor här i Hua Hin) säger att det är ett måste med moppe. Så är det kanske, men på måndag tar jag iallafall cykeln till skolan. 
I morse vaknade jag före grabbarna och hann både yoga,springa på löpbandet och fixa frulle innan de vaknade. Det blev endast 10 minuter på löpbandet, då jag ej fick på AC och svetten bara forsade. Men det räckte, för det gjorde ont i min jädrans hälsena!! Blir spännande och se om sjukvården i Mora kan leva upp till vad de lovat, jag står på väntelista till ortopeden och de ska tajma det så jag får komma när jag är hem på jullovet. Fungerar inte med vila, dunderkurer av diclofenak, excentriska tåhävningar mm Jag har verkligen provat allt. Så nu håller vi tummarna och förlitar mig på ortopeden.
Efter frulle blev det buss in till centrum (2,50kr) och beachen där. Och nu kommer jag ihåg varför beachen där jag bor (Takiab beach) var bättre -alla försäljare!! Men vi hyrde iallafall solstol och åt lunch. Där passade jag även på att börja med lite lyx: fotscrub,pedikyr och manikyr på stranden 😀 Galet billigt, ca 100kr! Och nagellacket matchade min gamla Polar klocka, tänk att den håller och duger ännu trots minst 10 år på nacken👍🏻 Ska jag på den stranden igen så är det nog till det där stället pga god mat och trevlig personal. Vi gick stranden hem och det gick lite fortare än att gå efter bilvägen, trots två stycken vältränade ? 21åringar som fick ont både här och där.. Men det är nu glömt då de precis kom hem efter ytterligare en promenad, som visst innehöll både en pinacolada och tequila. Jag tar gymmet imorgon bitti, men det gör nog inte mina rumskamrater..
Sov gott och stor kram!







onsdag 9 september 2015

Nu börjar min resa, Sanuk Svenska skolan i Hua Hin

Japp, nu sitter vi på tåget. Det är jag, min son Emanuel och hans kompis Emil. De två ska starta sin 5 veckor långa resa hos mig. Och det ska jag erkänna, att det känns verkligen gött med sällskap de första dagarna. 9 månader - det är ju en hel graviditet..det tänkte jag inte på när jag tackade ja till tjänsten ;) Ja i 9?månader ska jag arbeta på Sanuk svenska skolan och det kommer att bli fantastiskt roligt och lärorikt! Familjen kommer jag ju att prata med på Skype och de kommer till höstlovet (hoppas verkligen att Albert får ledigt från gymnasiet) men Doris .... Rackarns vad jag kommer att sakna henne. Fast det är ju bara 100 dagar sedan kommer jag hem på jullov. Jag har inte varit packad å klar i speciellt god tid, började igår eftermiddag och inser nu att jag verkligen borde ha fyllt i hyreskontrakt mm hemma och inte nu på tåget!! Hur gick det här till?! Jag som alltid har full koll, jag är ju "check,check, double check...thailändskt bankkonto och en thai telefon med sim kort ska också fixas. Tur att världens bästa Carlsson (fd ;)) kan guida mig via mobilen. Shit vad jag kommer att sakna honom, kärare än någonsin blir man sa "polis Göran" som arbetat utomlands i längre perioder. Ja ja vad är väl 100 dagar... Kommer att ha galet fullt upp och skoj, har en "passa på att förkovra dig i lista" och en "göra lista" får se hur mycket som kan bockas av under dessa 9 månader.
Och tack snälla vän och kollega Maria Sisell för boken, du hade så rätt att den hann jag aldrig att köpa! Nu är det dags att kliva på flyget så...höres från Thailand!
Kramen på er alla!

Och det här inlägget hade ju inte gått iväg, men bilderna är borta så håll till godo med dessa. 
Börjat packa upp och flippar med mobilerna. Jätte fin studio och i morgon ska jag träffa rektor Nina och tillsammans med henne hitta till skolan. För det gjorde inte min hyresvärd, men de försökte och bara det är ju snällt! Blir bra det här! Nu ska vi gå över gatan och handla vatten, öl å chips. Ca 29 grader ute och klockan är här 21.10 sedan blir det nog sängen, lite sömn har det blivit de sista dygnen.
Så nu säger jag sov gott och massor av kramar!