fredag 18 december 2015

Snart hemma på jullov!

3 månader har nu gått och jag ligger på ett hotellrum 10 minuter från Bangkoks flygplats. Rp place heter hotellet och mindre fräscht men billigt (270kr/ natt) och nära flyget.
Lägger ut detta inlägg med mobilen och då kan jag inte skriva under varje bild...
Bild 1: Min avresedag och det spöregnar, Monica är rutinerad och är rätt klädd!
2: Jag är det inte! Barken rutinerad eller rätt klädd..Skitkallt i bussen till Bangkok och man tager vad man haver..
3: Flygplatsen i solnedgång.
4: Hotellrummet
5: Åke och Tobbe, mitt middagssällskap som jag träffade på transferbussen till hotellet. Stor kycklingfilé och pommes ca 20 kr. Så billigt kan det alltså vara när man inte är på turiststråken  :)
Nu dags att åka till flygplatsen. Kramen på er alla

måndag 14 december 2015

Fuck fears!


Eftersom jag varit sjukt sugen på att dra ut på en lång cykeltur, men inte riktigt vågat utan sällskap så är jag riktigt stolt över mig själv när jag insåg att jag faktiskt har ett val, sitt hemma och va pjutt eller stick ut själv! Jag tog ett beslut och hade en fantastisk dag på min MTB. Jag blev ute från kl 9 till 19, med diverse stopp. Från Pranburi Forest Park och till Monica på Smart House Village hade jag tänk att det skulle ta ca 1,5 timme, men det tog 1 timme till pga att jag cyklade lite omvägar (visar det sig nu när jag hittat på Google Maps vart jag cyklat..) Jag hade dock tagit lite screenshots men det funkade alltså lite si så där att cykla efter;)

40 minuter tog det att cykla från min lägenhet i Khao Takiab till Pranburi Forest Park, där pausade jag och väntade på familjen Lindfors som kom på moppe. Med sällskap så "vågade" jag mig in i Mangrove träsket. 
Jag, Nelly, Michelle och Arne. Inga trädormar (det var dem jag kände mig lite rädd för, jag hade fått för mig att det kunde finnas sådan bland alla hängande rötter) någon liten sketen krabba (inga med blå lysande ögon) och lite mosqitos var vad vi såg.
Man går en runda på bryggor i typ 1 km och hade fin utsikt från detta älgtorn ;)
Sedan skildes våra vägar åt, då jag ville stanna för att äta lunch efter vägen upp till Monica.
I Thailand finns det matställen typ överallt och lite till, men INTE när jag var hungrig. Men det finns också Seven eleven överallt! Gourmet lunch..

Efter ett tag så dök sådana här skyltar upp och det var läge att följa dem för att få lite vägbeskrivning.
Väl framme på ett ställe som jag verkligen inte tycker om så fick jag reda på var jag var och skyndade mig därifrån. Jag skulle aldrig i hela mitt liv bidra till att elefanter plågas för att turister ska fota och rida på elefanter! Men jag vill gärna se dem i sitt rätta element.
Kanske kände de av min avsky för de skickade ut mig på denna ödsliga väg... ;) Det tog säkert 30 min innan jag såg en bil och några bebodda hus. Tanken slog mig att jag var lite off, men jag hade ju mobilen och pengar så att  jag kunde ringa efter en tuk tuk om det skulle behövas. ( och hur fasen skulle den hitta till mig?! Tänkte visst inte på det då..)
Tänkte inte heller på att när man svettas så åker solsalvan bort, hade dock min dyra sunblock för ansiktet i ryggan. Som är typ slut nu...
Vid Soi 112 håller det på att byggas hus och en konstgjord sjö med beach mm. Kommer nog på att bli riktigt läckert! Där hittade jag också ett ställe som hade engelska kurser och de kunde tala om vägen till Smart House Village, men de sa inte hur långt...
Men nu har jag också sett var flytande marknaden är. Har hört att det inte är så mycket att uppleva och att de tar inträde av oss falanger. Jag cyklade fort förbi ;) Fort och fort..nu började det kännas i benen att det varit kuperat och över 30 grader varmt.
Väl framme hos Monica så skakade benen -det var längesedan och riktigt "skönt" och det var doppet i poolen också. Drack kaffe och tog med nya datorn som Monica inhandlat till skolan och började trappa hemåt och nu blev det nerför. Nu skulle cykeln rulla av sig själv..
Jag höll på köra över denna "reflex". Jag uppfattade lite sent att det var en orm och fick vända för att fota. 
Och jag hann inte mer än börja rulla så fick jag punka. Så här efteråt kom jag på att sicken tur att det inte hände på grusvägen.. för då hade jag fått gå lååååångt. Om inte tuk tuken hittat till mig vill säga. Drog cykeln ca en kilometer sedan kom det en spanjor på moppe och frågade om jag visste var han kunde hyra en cykel. Jag fick åka med honom för att hitta en verkstad, men det blev inte så jätte långt för det var skitsvårt att hålla i cykeln sittandes bakpå en moppe och tillslut så bara skakade min arm och jag fick lov att tacka för skjutsen och fortsätta gå.
Men så helt plötsligt satt han där, mannen som kunde laga min cykel. Han kommunicerade med mig genom kvinnan på massagestället mittemot. Bara han fixat moppen som han höll på med så kunde han laga min cykel, den skulle vara klar om 40 min.
100 bath skulle det kosta, så då hade jag pengar till mat också ;)
Hittade detta hak bara en bit längre ner. Med världens sötaste hund som busade med min hjälm och tycke mina svettiga ben smakade gott.
För 40 bath åt jag mig mätt på en supergod papayasallad. Tycker jag gjorde det bra som kunde beställa den utan torkade räkor ( thaimeny)
Hemma på min gata blev det fottvätt och en välförtjänt massage.


Fuck fears och du får en upplevelserik dag från kl 9-19
Så sjukt nöjd, kramen på er alla <3






söndag 13 december 2015

Lucia och julmys med kollegor

Julstämning och ganska lik den som är hemma i Mora hör jag, det som skiljer sig är att här är det blå himmel och 30 grader varmt😅
Julmys med kollegor, det visade sig på natten att det blivit på tok för mycket....
...med pepperkakor!! Och för lite paket, hade ingen tur i julklappsleken :/
Julfint på vårt "helghak" Anantasila. Renarna är gräsliga...ser ut som de bantat och skinnet bara hänger..ni ska bara se hur de ser ut bakifrån..

På Village Market är det Florida stuk..kulor, lampor, glitter och massor av krams!

Sanuk fick mycket beröm för sitt Luciatåg som var ett samarbete för 4e året i rad med svensk föreningen här i Hua Hin. Så fint och så underbara elever och så god buffé. 
Hoppas att ni alla haft lika fin och bra lucia som jag!
Kramen

onsdag 9 december 2015

Sällskap av en riktig apa på 7eleven!!

I morse alldeles för tidigt, dvs före kl 6 (har väldigt litet sömnbehov just nu..) så stannade jag till på affären, eller rättare sagt var in i alla tre affärer som ligger på min gata med typ 100 meters avstånd (och alla är öppet dygnet runt..) för att se om de hade vetemjöl till dagens saltdegspyssel. Det var inte många människor inne på affären vid den tiden, men en ensam apa! 
Han hittade visst inte heller det han skulle ha...Han såg så festlig ut, nästan smög ut.
Han satte sig och lät på något konstigt sätt, nästan ropade. Jag tyckte riktigt synd om honom, han ska ju inte vara bland bebyggelse utan med de sina i bushen..

Det fanns inget mjöl, men det vi hade på skolan räckte till tillverkning av saltdegsnyckelpigor - vi arbetar  nämligen nu med bokstaven N.
Tack för idag, slut för idag! Zzz

måndag 7 december 2015

Utflykt med de fattiga barnen.

För några veckor sedan när jag stannade till hos mrs Miao och hennes familj så berättade jag att jag kom från beachen och då drog dottern Dear henne i armen och sa att hon ville följa med mig och bada någongång. Igår blev det äntligen av, Jing tog bilen och vi packade in oss allihopa i den. Dvs Jag, Tore, Daa (också granne)  + barnen Dear, Tååt och äldsta brodern Dao ( hm, heter han så? Nu fick jag hjärnsläpp...Han får heta det just nu iallafall.) Vi åkte till "militärstranden" där det mest är Thailändare och väldigt lite falanger. Iallafall kvinnliga falanger, en och annan ölstinn manlig falang såg jag dock.. 
Tack vare mina nyfunna Thailandsvänner så får jag ta del av ett annat Thailand än det vi ofta upplever som turister. Jag är galet glad och tacksam över det<3

Massor av folk var det på stranden. Thailändarna åker till stranden för att äta och umgås. Men denna dag var det nog extra mycket folk, eftersom kungen fyllt år och det var helgdag och långledigt.
Ungefär som när man är på konsert hemma.. Stolar, filtar, mat och mys :)


Jag hyrde badringar åt barnen och lyckan var stor! De har nästan aldrig varit på beachen då föräldrarna arbetar varje dag och länge.

Jing har solparaply :)

Och denna bebis hade vi framför oss, den hade t.o.m blöja på sig... En riktig alltså!! Förhoppningsvis så löpte hon...

Så skoj, riktigt underbart att se de skratta och leka så i vattnet!


Samlade för lunch.

Jing hade fixat lunchen, bla köpt några grillade knyten av bananblad. Jag har sett dem grillas och säljas ute på gatorna, men inte haft tanken på att det skulle vara något gott. Sött och gott var det (jag tror att de har socker i allt..) Det var kladdigt ris med röda bönor och i mitten en banan. Lätt gott va!? Det var faktiskt det - som efterrätt. 

Hungrig och törstig blir man efter bad i vågorna. Tååt hade inte tid att äta så mycket, han var mest under vattnet och jag hade fullt sjå - ingen av dem kunde simma..

Det blev ett snabbt slut på det roliga, Dear blev bränd av maneter. På militärstranden har de en sjukstuga och där satt de många med brännskador av maneter så vi bestämde att det var färdigbadat. Maneterna brukar försvinna efter regnperioden, men just nu är det visst ovanligt mycket och han som tog hand om Dear sa att det även fanns farliga maneter här nu.. Det blir att fortsätta att bada i poolen ett tag till med andra ord.
Killarna har duschat och bytt om och kolla sötingen, helt vit i ansiktet av babypuder.. Jag trodde att det var solsalva, men Dee förklarade att de har alltid på sig babypuder efter duschen. 
Jag frågade, Why? Och hon svarade: good and fresh. Dee är riktigt bra på engelska, jag får verkligen skärpa till mig. Annars så är det mycket enkel engelska som jag använder, blandat med svenska och lite Thai... Mitt kroppsspråk höll jag på glömma, det använder jag ju mig nästan mest av ;)
Kramen på er alla <3







söndag 6 december 2015

Trevlig lördag med kollegor och Hua Hin world cup i fotboll.

Denna lördag fick vi sällskap av kollegorna som arbetar på skolan i Huay Yang (2/3, saknade dock Pernille som arbetade med oss i några veckor innan Huay Yang öppnade.) De hade tagit tåget hit i går och det är ca 10 mil och kostar 25 thb, dvs ca 7kr...Jag får väl åka dit och hälsa på när jag varit överallt med min cykel här ;)
Dagen startades med att ta cykeln till fotbollsstadion på Soi 94 där Monicas sambo Johan och det svenska laget hade turnering. Det tog längre tid än beräknat att cykla då det var galet mycket trafik och här stannar INTE bilarna för att släppa över gångtrafikanter över gatan...De flesta folken är långlediga då kungen fyller år idag. Alla passar väl på att åka till "landet" när de är långlediga, men även på vanliga helger åker Bangkockborna hit på sin ledighet. Jag tror att de flesta är lediga tom måndag, mycket är iallafall stängt på måndag bla skolorna. Men vi, Sanuk har vanlig skoldag och tur är det för vi måste träna luciasånger för fulla muggar för på fredag ska vi lussa för svensk föreningen här i Hua Hin. Ska bli riktigt skoj och jag ser verkligen fram emot att få lite julstämning.
Johan längst till vänster på bild och till vänster om honom reklam för Sanuk :) 

Trogna supportrar, iallafall på två matcher... ( de vann båda ) sedan drog vi till beachen och Anantasila. 

Det var galet varmt att sitta på supporter bänken, så poolen svalkade gött!

Och så här glada är vi efter lite mat. Fr vänster; Yvonne (vännina till Lotta), rektor Monica, pedagogerna Lotta, Cissi (Huay Yang), Gunilla (Huay Yang) och Astrid.

Det börjar bli jul fint,! Lite mer lagomt att börja nu och inte som hemma, då julen plockas fram enligt mig galet för tidigt!

Handlar man mycket kan man lyckas med "better price" och jag "var ju så snygg i lila" så jag får väl gilla läget, trots att lila är klimakterie kärringars färg.. 

Dagen slutade med mat och mer shopping på marknaden, det var en bra dag för prutning ;)
Kramen på er alla!