tisdag 17 november 2015

Sökes: cykelkompis!! Liten krokodil mm.

Då det varken fungerar att springa eller ta en power walk pga ond hälsena, så får det väl bli cykeln istället. Vill ju ha lite flås.. Men på vardagarna kommer jag inte iväg förrens runt kl 17 och det är kol svart redan kl 18.15 och det är då det hade varit trevligt med en cykelkompis! Det är skit trisst att behöva vända för att jag inte vågar cykla själv i mörkret. Mest då pga att man inte vet vad som dyker upp på vägen. Som idag, då det kom en liten krokodil hasandes över vägen! Men tyvär så var det bara en varan ;) Och skulle det hända något så är det ju bättre om man är fler än en... Jag tog iallafall inte av mig jobb t-shirten när jag cyklade iväg, för på den står det "Sanuk, svenska skolan i Thailand" så då vet man ju i alla fall vart jag hör hemma. 
Jag hann ta lite bilder i Kao Tao innan jag fick lägga i snabbare växel så jag skulle hinna hem innan 18.15. Det var otroligt fint där och har några vägar kvar att utforska, kanske på lördag morgon så jag har tid på mig. Vore även bra med en cykelkompis så jag slapp ta dessa selfies ;)
Nya shorts och jag har anammat Thaistyle på fötterna ;)
Men Thaistyle på bänken har jag INTE anammat. Tycker att de snart borde lära sig/ta efter när jag hämtar tvål och papper och torkar av efter dem. Eller också tycker de att det är fantastiskt med en falang som städar efter dem..
Och sist kommer dagens första bild som är tagen precis när solen gått upp. Har knä skurat golven typ kl 6.30...somnar man tidigt vaknar man tidigt. Stämmer inte till 100% då jag vaknar tidigt, trots att jag kojjat sent. Jag har bara inte så stort sömnbehov.
Men nu är det dags att kojja och nu inser jag att detta inte är sista bilden. Jag har en till som känns helt okey att somna till ;) 
Kramen och go' natt <3

söndag 8 november 2015

Söndag 8/11 kl 7.00 -21.30

Så här kan en söndag se ut för mig här i Thailand när jag vaknar till duggregn och grå himmel.
Fördelen med att vara morgonpigg är många, bla att det är inte är så mycket trafik om man vill ut och cykla. Tar en screenshot på kartbilden, så att jag hittar till Hua Hins's viewpoint "Khao Hin Lek Fai" Dock startar jag en bra bit utanför kartan, men jag hittar faktiskt fram till järnvägsstationen utan karta.
Galet mycket uppför, jag fick faktiskt gå med cykeln en bit. Hade jag haft mina cykelskor, så jag hade suttit fast på tramporna så hade jag nog fixat att cykla hela vägen upp ;) eller inte...blir ju inte mycket konditionsträning nu för tiden med min jäkla hälsene jäkel!!
Det finns 6 st viewpoint och jag  missade visst 1:an och 6:an.
Tro om det här var nr 3? Det är nog riktigt fint här uppe en molnfri dag, då man ser blått hav i horisonten istället för en grå massa som flyter ihop med himmelen.
Kanske viewpoint 4 eller 5...
Benen fick visst inte nog ändå uppför backen med cykeln, jag fick lov att springa uppför dessa också!
För att komma till den här statyn, vet faktiskt inte vem den föreställer.. Kungen är min gissning.
Men det här är iallafall viewpoint 2, för den föll mig i smaken. Den var inte "fixad", fick lite fjällkänsla..
Efter 2 timmar på cykeln smakade detta mums! Köpte 2 olika sorters passionsfrukt på marknaden igår, snarlika i smaken men den gula var lite sötare. Kolla mängden passionsfrukt i tallriken, det skulle vara hemma det....Jag verkligen frossar i frukt här!
Efter att ha ätit upp det goda, druckit svenskt kaffe och läst lite i boken "Stad av aska" blev det lite simning. Jag vill gärna lära mig crawl. Det går inte så där jätte bra att lära mig själv måste jag erkänna.
Lunchen. Forever Ultra choklad mixad med 2 frysta bananer är inte fy skam. 
Mina hyresvärdar försöker hjälpa mig med mitt Thailändska bankkort. Gick inget vidare, men vi löst det ändå :)
Jag cyklade med dem till en marknad i Khao Tao. Här kollar Bee om sapparoten (ananasen) är mogen. 
Det har regnat mycket mer i Khao Tao än i Hua Hin. Det är ca 7.5 km dit från lägenheten och stackars Bee var helt slut på hemvägen. Hon hade aldrig cyklat så lång förut. Hennes ben var helt slut så vi vilade en stund och jag fick henne att höja sadeln (alla Thai har sadeln så långt ner, benen sträcks aldrig ut) och hon blev glatt överraskad över att det kändes så mycket bättre.
Middagen bestod av omelett med chili och någon annan paprikaliknande grönsak som jag köpte på marknaden och go bitarna i bakgrunden kommer jag inte heller ihåg vad den hette.
Men goda var de. Den i struten kändes som en gräddad kompakt sockerkaka och bollarna innehöll iallafall kokos,dadlar och massor av kokossocker.
Igår lade jag ut en bild på Facebook som visade mitt öga med mascara på, då jag är så glad att jag fått ögonfransarna tillbaks längs hela ögonlocken. (det har inte hänt på ett helt år) och idag bjuder jag på denna. Troligtvis något litet skräp, trodde jag fått en vagel som skavde. Eller tro om jag har blivit smittad av boken som jag läser... Boken för unga vuxna ;)
Kvällen avslutas alltså bloggandes. Ha en fantastisk söndag!
Kramen
















De fattiga

Tore har frågat mig ett antal gånger om jag vill följa med till de fattiga och äntligen blev det av. Helt otroligt för när vi kommer fram till den familj som dom brukar besöka så är det just det "huset" jag brukar cykla förbi och tänka "shit att bo 3 meter från järnvägen och i ett skjul" Och härom veckan så var det en krock precis där mellan ett tåg och en bil som genat över rälsen, mamman mrs Mjao sa att de hållit för öronen och blivit jätte rädda. Det tror jag det, tåget var ca 1/2 meter ifrån deras hus. Vi (jag,Janne o Albert) cyklade förbi där precis när det hade hänt.
Den minsta grabben, näst yngst i syskonskaran hoppade av glädje när de såg oss. Log med en 6-årings tandlösa leende. Det var en ny härlig upplevelse för mig <3
Under bron har de sitt hus, mellan järnvägen och en hårt trafikerad väg.
En vit grind har de gjort för att göra det lite avskärmat.
"Gården" och till höger på bilden ser man typ en bod och där ligger mormor sedan X-år tillbaks.
Mormor hade en stroke och efter det kan hon inte prata, eller komma upp. När vi kom skyndade mrs Mjao att ta slangen och spola marken under henne. Hon ligger på spjälor, så troligtvis så gör hon sina behov rakt igenom dessa. Hon log med hela ansiktet och försökte att kommunicera med oss.
Jag hade med mig en väska med tröjor och electrolyte (resorb) och den första som de serverade var mormor. Barnen stoppade ner fingrarna i de tomma förpackningarna och slickade på dem. Electrolyten är sötare än vår resorb :)
Inne i huset stod hunden och diskade ;)
Nästan hela skaran, pappan i huset satt och mekade med en moppe och Jing är bakom kameran.
Snacka om att detta kändes bra och absolut att detta kommer att bli min goda gärning här!
När jag åker hem över jul kommer jag nog på göra någon sorts insamling och ta till denna tacksamma familj. Ja, jag vet att det även finns människor hemma som behöver hjälp..men personliga relationer går just nu före. Kramen på er!







fredag 6 november 2015

Fredag igen!

Rackarns vad veckorna går fort och inget konstigt med det - tiden går fort när man har roligt!
Vi pedagoger på Sanuk möter många människor som ler och ironiskt säger " ja det verkar ju jobbigt att vara lärare här" när vi berättar vad vi arbetar med och ja, vi är bra trött vi också efter en arbetsdag/vecka. Det krävs otroligt mycket av oss pedagoger, vi har elever från olika skolor med olika planeringar, det byts elever var och varannan vecka och även pedagoger kommer och går (men vi är också några longstays elever och pedagoger). Initialfas, smekmånadsfas och separationsfas genomsyrar gruppdynamiken. Det är varmt, vi är svettiga och klibbiga, nätverket fungerar inte alltid som vi är vana med och Thailändarna har inte alltid samma syn på saker och ting som vi västerlänningar. De tycker mycket "same, same" och vet ni, det är faktiskt allt detta som gör det så fantastiskt och jag är så tacksam att ha fått det här jobbet och att jag tackade ja! Idag är det fredag och jag känner absolut inte "TGIF" , men det är skoj att det är helg och ha tid till sol, bad och kanske en längre cykeltur innan det blir mörkt.
Här kommer veckans bilder från skolan. Klicka på dem så kommer det även text. http://svenskaskolanthailand.se/hua-hin-album/nggallery/hua-hin-20152016/november-2015-hua-hin-skola-och-forskola
Här kommer det jag roat mig med idag efter att vi stängt grindarna till skolan:
Fredag = After Work. Inte så mycket blå himmel idag, så vi bytte bort beachen och Anantasila mot  La botte.
Pedagogerna Pernille och Sylvia med familj. Och jag så klart ;)
Nelly kände sig lite febrig och Sylvia tar fram värsta nostalgi trippen ;)
Som tur var så visade den bara febergräns.
Aporna hittade jag och Pernille vid apberget, dit vi gick efter lite poolhäng hemma hos mig. Den lille ser ju ut som värsta alien...
Avslutade kvällen med lite fredagsmys.
Kramen på er!


torsdag 5 november 2015

Äntligen Thaiboxning

Idag tog jag mig äntligen iväg till Palapon för att träna Thaiboxning med personlig tränare. Det finns ju några styckna thaiboxningsarenor att välja på här i Hua Hin, men den här rekommenderade Arne som är min kollega Sylvias man och jag kan bara tacka för rekommendationen. Det är en camp, där man även kan bo och vara på läger. Inte bara thaiboxningsläger utan även typ viktminskning/ kom i form läger. Den var väldigt välkomnande och tränarna var proffsiga och jag kommer absolut att fortsätta träna där OM nu häl jävelns dunkande och värk går bort under natten vill säga!!
Under det här härliga halmtaket finns boxningsringen och träningsmattan.
De små bungalowen var utplacerade på "gården".
Mitt träningspass höll på i ca 1.30 så efter det tog jag lite kort på dem jag delade matta med.
Och när det var dags att cykla hemåt var det kolsvart, det blir det ganska så direkt efter kl 18. Hem och "överåt" omelett och proteinpudding. Gör det ganska ofta här, äter bra saker men i sådan stor mängd att jag får ont i magen...Det lär analyseras ;)
Nu är det tack och go natt! 
Kramen

söndag 1 november 2015

Läskigt -olja efter hela stranden!

När vi kom tillbaks från Koh Talu så var det olja längs hela stranden i Hua Hin. Även i havet och ändå så  badar folk?! Hur mysigt som helst när de kliver upp ur vattnet och har oljefläckar på sig!! Är det någon mer än jag som har marmorerat papper så vet ni hur det badande folket ser ut.. Det läskiga är att det inte går ut någon information om vad som hänt och nu är det nästa en vecka sedan oljan och skräpet dök upp. Ja skräp i massor är det också. Ägaren av "Big Family" är ute och rensar dygnet runt nedanför sina solstolar/restaurang och han tror att det är en "sopbåt" som gått sönder och läckt ut både olja och skräp.. Känns nästan som att det är landet "lägg på locket och låtsas som ingenting" som är i farten. Och finns det ingen restaurang/ hotell på beachen så är det ingen som städar, man städar vid sitt place och sedan kan det se för jävligt ut alldeles bredvid. 
Skit trisst iallafall, förstörde mina springskor idag då jag tog en timmes lång morgonpromenad efter stranden. Olje fläckar på dem och på benen?! Hur går jag egentligen? Fast jag trodde faktiskt att jag undvek oljefläckarna...Får se om jag lyckas få ren skorna, känns inget vidare att gå in med dom på gymmet som de ser ut nu
Skräpet är alldeles oljigt 
I vanliga fall har Hua Hin hur många kilometer fin strand som helst.
Mysigt va?!
Bästa springskorna får ligga i blöt ett tag..
Kollegor börjar ansluta, after work med Pernille som är en av dem två..
Sylvia var också med, men tyvär inte på bild .
Men nu är klockan 10.40 och klar blå himmel och jag ligger inne och bloggar!!? Så ut i solen med mig! Här kommer lite bilder och ha en toppen dag ni med!
kramen <3