måndag 22 juni 2015

La Cornu och Lacs Noirs

Blodad tand på kabinbanor, eller inte ;) men det känns nu helt okey att åka och tar man  kabinbanan en bit upp så kommer man trots allt fortare fram till fantastiska platser.. Och nu hade vi faktiskt köpt ett 2 dagarskort till kabinbanan, så nu skulle det utnyttjas.
Vårt resesällskap tog en lugnare dag, så vi delade på oss. Jag och Janne gick till kabinbanan Planpraz. (man skulle faktiskt klara sig utan bil då det går transfer från flygplatsen i Geneve och ett jätteförmånligt veckokort på buss och tåget i Chamonix och så har man ju 2 ben och mycket var  faktiskt på gångavstånd) Vi tog kabinbanan upp och vandrade vidare till sjön Las Cornu och fortsatte vidare för att komma till nästa sjö Lacs Noirs,  men vi kom inte ända fram då det var så mycket snö och vi vågade inte riktigt gå på snön då vi inte vet hur långt det var ner till backen under snön, vi sjönk igenom på en del ställen. Det var en rolig vandring med mycket klättring, vi gick vidare till kabinbanan Flégeré och tog den ner igen. Jag har blivit en riktig hejare på att åka kabinbana jag! Tänk att jag fixade "att surfa på vågen" och övervann min rädsla -så häftigt!! Sedan var vi bra trötta och vi hade hela vägen hem kvar, från Chamonix och till Les Bossons och mitt förslag var då att ta bussen eller tåget, men Janne hade fått ta hand om resekassan sedan igår och han hade visst plonkan hemma... Det gick fort hem kan jag säga och inte så vidare pratglada var vi heller.
Men efter en dusch, aloe heat, mat och ett glas vin var vi glada å nöjda igen!










söndag 21 juni 2015

Aiguille du Midi och le Montenvers

Ja ha ja, då var det dag 5 och det var dags att ta 2!!kabinbanor för att ta sig till Aiguille du Midi.
Dagens ryggsäck var lite mer packad än vad den varit tidigare, nu med varma kläder då det kan vara bra kallt på toppen. Lite gruvensam gick jag (vi) till kabinbanestationen som ligger enligt mig i centrala Chamonix, där löste vi ett 2 dagarspass (det blev billigast så) och vi kunde alltså åka hur mycket kabinbana och Montenverståg  som helst i 2 dagar. (eller hur?! tänkte jag...)
Kabinbanan upp till första stoppet "Plan de l´Aiguille" var smockfull och det kändes inte läskigt alls, så det var bara att hoppa in i nästa, den som tog oss upp till Aiguille du Midi och i den "surfa jag på vågen" bara en gång. Otroligt stolt och glad att jag vågar utmana mig själv!
Väl uppe var det hur häftigt som helst, svårt att beskriva men det var en uppbyggd plattform med utsiktsplatser, restaurang, toaletter mm. Trapporna på utsidan var lite läskiga, så vi gick mest i de som var inomhus. Det märktes att vi var på hög höjd, 10 trappsteg och sedan fick man lov att vila pga att man blev lite vimmelkantig. Dock vande man sig rätt fort, så det var bara att vila i någon minut och sedan ta några trappsteg till.
När vi gått runt, runt, upp och ner ett antal gånger så var det dags att ta kabinbanan ner till "Plan de l´Aiguille" igen och där plockade vi av oss lite kläder och vandrade rakt över till " La Montenvers".
Den sista biten dit kunde man välja en lite lättare väg med mindre stigning, men den missade vi.. så det var bra gött att vila i en solstol när vi var framme. Vi vilade så länge så att de hade stängt isgrottan som finns där. Lite tidigt stängde de..redan kl 15.30 så vi fick vackert sätta oss på Montenverståget och åka ner till Chamonix centrum igen. Tåget var värre än vandringen, proppfullt med klättrare och tog ca 30 min och hårda träbänkar...








lördag 20 juni 2015

La Floria

Idag blev det en kortare tur, vi tog bilen till Les Prasz. Christer drog nitlotten och får köra bilen (varje gång, vi tar bil) eftersom vi var lite snåla och anmälde bara en chaufför när vi hyrde bilen, men han gör det fantastiskt bra! (Trafiken är inte lika hätsk här som den kan vara utomlands). Vi vandrade ca 30 min upp till La Floria, ett litet värdshus med  mycket blommor och växter som är väl värt ett besök. Där åt vi en hederlig omelett med gräslök  och drack ett glas vitt vin. Smakade fint! Vi språkade med ett äldre par från Australien (säkert 70 år och hur vitala som helst) som skulle vandra från stuga till stuga i 10 dagar. De var verkligen inspirerande, så i framtiden blir det nog en sådan vandring! Jag och Janne gick därifrån och hem till Les Bossons och på vägen så stannade vi till vid kabinbanan som tar en upp till "Aiguille du midi" som är så nära Mount Blanc som jag någonsin kommer att komma. Om jag nu åker upp...(rekade lite, kände pulsen öka lite..) Jag är inte kaxig när det gäller kabinbanor, men är ju nu utbildad i KBT och lärt mig att man ska surfa på vågen ("obehagsvågen", som ska klinga ut) vi får väl se...



 Till kvällen hade vi bokat bord på "La Crémerie du Glacier" (inte så många sittplatser så man bör boka minst 2 dagar innan). Helt perfekt, det tog ca 5 minuter att gå från lägenheten dit och de serverade fantastisk god mat, vi hade beställt "Menu Braserade" vi fick grilla vårt kött vid bordet som åts med potatisgratäng och 3 goda såser - mums igen! Åt massor och ändå inte äckelmätt - sådant gillas!
Rekommenderar verkligen detta ställe, god mat, trevlig personal, riktigt hemtrevligt och mysigt och de hade alla årstider framme; julbonader, påsktuppar mm så det fanns massor att titta på ;)




fredag 19 juni 2015

I´Aiguillette, Aiullette des Houches mfl

Idag 19/6 är det dag 3 i Chamonix . Vi dvs. jag, Janne och våra vänner Lisbeth och Christer kom hit i onsdags och har hyrt en liten lägenhet i en liten by som heter Les Bossons. Väldigt trångt, men finns det hjärterum så finns det stjärterum .
Igår 18/6 så vaknade vi före vårt sällskap, så  jag och Janne startade dagen med att springa ca 3 km in till Chamonix, och på vägen hem hittade vi ett riktigt mysigt bageri, så  vi fick lov att gå in och hittade såklart nybakade croissanter. Inte till mig då....brukar iof alltid äta (minst) en crossiant på semestern, men med hänsyn till mitt resesällskap och det trånga boendet så avstod jag.
Efter frukosten tog vi bilen till Tre- Le-champ och gick till I'Aiguillette des Posettes (en plattå där man ser fjäll i 360 grader) och där passade det perfekt att avnjuta matsäcken. Min matsäck bestod av kaffe, melon, ägg och god ost inlindad i lufttorkad skinka (japp, här kan jag bara inte låta bli att äta ost - behöver den som energi och sedan finns det så ofantligt mycket goda ostar som är bra mycket billigare än hemma i Sverige). Vilken lyxmatsäck -mums! 
Vi gick vidare till Col des Posettes och sedan en annan väg tillbaks till bilen. Otrolig fin vandring med rik flora och väldigt lik den vi har hemma. Många olika sorters blommor på  en och samma vandring, jag tog massor av blomsterkort. Det blev en härlig tur på ca 4.15.




 Idag 19/6  hade vi räknat med lite trötta ben, men det kändes inget alls faktiskt! Vältränade eller också så gjorde Aloe Heatlotion sitt jobb ;)
Dock regnade det när vi vaknade, inget konstigt med det, det är ju  midsommar.... Så vi gick till bageriet och handlade frukostbröd och njöt av god frukost medans vi inväntade bättre väder. Och  11.30 hade regnet dragit vidare och  vi startade vår vandring hemifrån dörren och det blev en rejäl tur: Les Bossons - Merlet - Tele de Bel Lachat - Aiullette des Houches - Merlet - Les Bossons. Vi var hemma 17.45 och när alla väl var hemma (vi gick olika leder ner från Bel Lachat) så orkade ingen handla/laga mat, så nu är vi mätta och belåtna efter middag på hotellet på hotellet "Aiguille du midi" som ligger nästgårds.