söndag 8 september 2013

Sol,krav,eko och go fika

Underbar höstdag, jag och bästa Åsa Nilsson åkte på "Mat runt Siljan".
Första stoppet blev på Solsyran i Hansjö, där inhandlades; syrade grönsaker, blomkål, gurka och en eko choklad. Ett underbart ställe som är värt att besökas!
Andra stoppet, Hansjö mejeri där blev det en liten, liten bit blåmöggel ost till dagens middag. (inte paleo och inte bra för magen, men.. ibland är det värt det)

Sedan bar det iväg till Fryksås / Smidgården och där mötte Kerstin Berg upp som tagit en promenad genom skogen från Grönklitt. På Smidgården har de riktigt "go fika", hembakt och hemlagat :)
 
Och det resulterade i att jag åt en nygräddad lefsa med små ost på och så delad vi på en morotskaka.. som sagt ibland är det värt det! MEN det tyckte inte min familj på kvällskvisten :0
Hur kan jag ha missat detta ställe?! Men nu har jag äntligen hittat dit och kommer på att få klippkort ;) Man behöver inte bara äta där, man kan också bada, få behandling på deras mysiga SPA.
Eller bara promenera och njuta av den fina miljön och utsikten.
Och när jag kom hem så har Emanuel fått äpplen, persilja och morötter av sin svärmor -super gilla!
Så vad sägs om dagens "skörd"?!

När går det lättare?!

8.30 och hela gymmet för mig själv:) Har börjat lagt till egna core/stabilitets övningar då det känns bra i ryggen. Sedan 5 veckor veckor startar jag träningen med 10 min på cross trainer intervall,nivå 4 och när det är tungt så är det tungt! Får lov att riktigt dra och skjuta ifrån med armarna,samt trycka i ordentligt med benen..Gör detta minst 3 ggr/ veckan, så nu väntar jag bara på att det ska gå lättare. Dock underbart att få bli anfådd och svettig igen :)

torsdag 5 september 2013

Utmanar er i "Paleo 30 dagar" !

 
                                                            

 
Janne och jag började äta Paleotisk kost för några månader sedan och har märkt otroliga hälsovinster!
                                          

                " Ät som en grottman"
Janne upplever sig piggare på morgonen och inte alls lika hungrig som tidigare. Dock var hans "socker avgiftning" inte skoj för oss övriga i familjen...men sur gubben var bara på besök i 2 -3 dagar!

Min mage har slutat krångla, mindre gaser/ ingen uppblåst gravidmage och jag är INTE längre:
 

Idag äter vi Paleo 80/20 vilket innebär att vi inte alltid kokar egen buljong, att det slinker ner några mindre bra tillsatser/ E-nr (för de finns ju nästan i allt!) och äter det som bjuds när vi är bortbjudna/ restaurang besök (men försöker att ta bort det synliga som ej är enligt Paleo) och Janne tar gärna en öl.

De 2 första veckorna med Paleo var vi mycket strikt dvs 100% Paleo, därefter åt vi 80/20 och så här såg vi ut när vi startade:

På 3 månader hade Janne gått ner 5.8 kg och jag ganska så precis 5 kg. Nu tycker jag att vikten inte är så viktig, utan centimetrarna.

Jag hade minskat i cm: -3 bröstet, -5 midja, - 5 rumpa. Och helt plötsligt sitter kläderna bekvämt igen :)
 
Tycker att denna kosthållning/ livsstil är fantastisk, så för att inspirera er andra så bjuder jag in/ utmanar er på "Paleo 30 dagar"
HÄLSOUTMANING, PALEO 30 DAGAR…
 
....Innebär att vi äter strikt Paleo under 30 dagar, dvs. naturliga, rena varor, precis som i Paleo utesluter man spannmål, baljväxter, mejerivaror, socker, vit potatis, hel- och halvfabrikat samt alla kemiska/syntetiska tillsatser av olika slag. Vi utesluter även alkohol (vin är tillåtet inom Paleo), honung och kokossocker (som är två helt naturliga varor och tillåtet inom Paleo, men de har samma inverka i kroppen som vanligt socker och detta ska undvikas under en hälsoutmaning), fruktintaget begränsas (på grund av fruktsocker som i princip har samma inverkan på kroppen som vanligt socker) och till sist, vi får inte unna sig något som ligger utanför Paleoområdet. Detta innebär att t.ex. bakpulver uteblir (bakpulver är inte Paleo, men beroende på hur strikt vi är i vanliga fall så kan vi använda detta när vi inte gör en hälsoutmaning) så många bröd och bakverk går alltså bort. Rekommenderas gör också omkring 8 timmars nattsömn och att röra på sig, bra med funktionell och omväxlande träning.
 
Vad tar man alltså bort?
All uppenbar skräpmat som chips, godis, kakor, läsk och frysta pizzor.
Alla spannmålsprodukter som bröd, mjöl, pasta, ris, gryn och majs.
Alla baljväxter som bönor, linser, ärter och sojaprodukter.
Alla sockerprodukter som strösocker, honung, sirap och artificiella sötningsmedel.
Alla onyttiga fetter som margarin, matolja och rapsolja.
Alla mejeriprodukter som mjölk, ost, grädde och smör.
All alkohol.
Övriga saker som ketchup, färdiga såser och liknande (svårt att hitta sådant utan en massa tillsatser, mejeri etc.) och vit potatis.
 
Detta äter vi:
Kokosmjölk, mandelmjölk (osötad) vatten, te och kaffe
Kokosolja, olivolja
 Naturella nötter och frön
 Balsamvinäger, färska och torkade kryddor (kolla att det inte innehåller en massa tillsatser) och havssalt.
 Färska och frysta grönsaker, sötpotatis, rotsaker, bär och frukt.
Kött, fågel, fisk och skaldjur, inälvsmat, ägg
 
 
 
 
 
 
Allmänna råd:
Köp råvaror av så bra kvalitet som du anser dig ha råd med. Ekologiskt, närproducerat och tillsatsfritt är oftast mer näringsrikt och innehåller färre toxiner, och är därmed ett bättre val även om det kostar lite mer. Framför allt dina proteinkällor som kött bör vara av bra kvalitet.
Läs innehållsförteckningar när du handlar. Du kan komma att förvånas över hur många livsmedel som är fullmatade med tillsatt socker i olika former, vetemjöl, vegetabiliska fetter eller E-ämnen.
Bygg dina måltider kring proteinkällan. Se till att vid varje måltid äta ett t ex par ägg, en köttbit eller kyckling/laxfilé stor som din hand. Addera tillräckligt med grönsaker och fett för att bli mätt.
Utmaningen är ingen lågkolhydratdiet, men försök hålla nere kolhydratintaget till en nivå som stödjer din aktivitetsnivå. Spåra inte ur fullständigt med frukt och grönt, utan addera hellre mer fett till maten om du inte blir mätt.
Försök att äta tre mål mat om dagen. Undvik småätandet mellan måltiderna, utan ät istället tillräckligt mycket för att hålla dig mätt till nästa måltid. Genom att äta färre kolhydrater än vad du kanske gjort tidigare undviker du svängningarna i blocksocker som tidigare gjort dig hungrig flera gånger om dagen.
Ät sista måltiden senast 2 timmar innan läggdags.
Drick sista kaffekoppen senast 6 timmar innan läggdags, eller undvik kaffet helt.
        
        30 dagar av ditt liv, vad är väl det?!
Om du bestämt dig, gör så här:
Ställ dig spritt språngande näck på vågen på morgonen den första dagen av utmaningen. Som är 1 oktober -13
Mät ditt midjemått. Mät antingen runt naveln, eller runt midjans smalaste parti. Huvudsaken du mäter på samma ställe före och efter utmaningen. Vill du så ta gärna mått även på överarmarna, låren, och rumpan.
Notera din vikt och dina mått i anteckningsboken, och göm sedan vågen tills dess att utmaningen är över. Väg dig inte en enda gång under tiden, då fokus ska ligga på hälsovinster i första hand, och där vikt nedgång och cm minskning får komma som en bonus.
Ta fotografier av dig själv, helst i bara underkläderna. Framifrån, bakifrån och från ena sidan. Start foton, vikt och mått skickas till mig på veronica.ostman@telia.com. I anteckningsboken skriver du sedan vad du har för mål med dessa 30 dagar (specificera) och hur du mår under dessa 30 dagar som du sedan sammanfattar och skickar till mig med din vikt, mått och foton dag 31.
Skoj att du är med, nu kör vi! / Veronica 
 

söndag 1 september 2013

Hemma igen

Summan av kardemumman. Vilken toppen resa!
I fredags ställde vi klockan för första gången på 6 dagar och hotellet var tillmötesgående så vi hade checkat ut kvällen innan och vi fick äta frukost 30 min innan de öppnat. Enda nackdelen med det var att vi fick klara oss utan omelett denna morgon..
Det gick hur smidigt som helst att åka tillbaks på autobahn till München, tog bara 2.10 denna gång!
Tankade hyrbilen och lämnade igen den, lite konstigt kändes det att de inte kollade något på den utan vi lämnade nycklarna och så skjutsade de ut oss till flygplatsen. Fick kall mat på flyget: potatissallad, snitzel och vin för mig som lämnat körkortet hemma. Nästa gång måste jag komma ihåg det så att även jag kan köra...
Väl hemma i Mora var jag trött i ryggen efter allt sittandes och det kändes skönt att få krypa ner i sin egen säng.