tisdag 9 februari 2016

Thailand: Landet som firar nyår tre gånger om året!

Inte många länder  i världen kan skryta med att fira nyår tre gånger varje år, men det kan Thailand! Och två av dessa får jag vara med och fira :)

1. Det västerländska nyåret som firas traditionellt den sista December. (Det firade jag hemma I Mora <3)
2. Det kinesiska nyåret som firades igår 8/2.
3. Det thailändska nyåret ,Songkran vattenfestivalen som startar 13/4 och pågår nästan en   vecka. Songkran är den berömda festivalen där man sprutar vatten på alla, från barn till gamla och även poliser. Ingen går säker, spruta vatten pågår normalt en till två dagar (Blir skoj!!)
 

I går firades alltså det kinesiska nyåret och 2016 är det apans år. Den kinesiska kalendern har en 12-årig cykel med djurnamn, ibland kallad den kinesiska zodiaken. Jag är född I apans tecken = mitt år i år :)
Jag tycker att detta är lite intressant och har  längst ner i inlägget klipp in hur det kinesiska nyåret uppkom.








 

Legenden om hur det kinesiska nyåret uppkom

För länge, länge sedan, i ett avlägset område någonstans i Kina, fanns en fasansfull varelse vid namn Nian. Nian hemsökte byar och åt allt levande som kom i hans väg. Människorna levde i ständig skräck och de visste inte när Nian skulle återvända nästa gång. Efter en tid började byborna i en by att ana ett mönster i Nians räder, och snart stod det klart att han kom på natten var tolfte fullmåne.
Vid nästa tillfälle Nian skulle komma förberedde alla middagen i god tid och stängde in sig i hemmen med sina familjer, blockerade dörrar och fönster och satt och lyssnade efter Nians fotsteg. De pratade om viktiga saker vid det som skulle kunna vara deras sista måltid. När natten kom vågade ingen sova; alla satt och pratade tyst ända fram till gryningen.
Nian gjorde sin årliga räd, men fann bara stängda hus och inget tecken på liv. Han fick återvända utan en gnutta människokött till sin lya.
När morgonen kom gick alla ut och tittade hur släkt och vänner hade klarat sig. Glädjen blev stor – Nian hade inte lyckats att knipa en enda människa.
Men folk var fortfarande rädda för Nian. Stjärnguden hjälpte då människorna att skrämma iväg Nian för alltid, genom att berätta vad besten var rädd för: färgen rött, eld och höga ljud. Folk började hänga röda dekorativa pappersrämsor vid dörrarna och smällde smällare och var allmänt högljudda. Nian har inte setts till sedan dess, tack och lov! Men vem vet – om traditionen urholkas kanske Nian kommer igen!
Än idag samlas kinesiska familjer världen över vid den 12 fullmånsnatten och lagar extra god mat. Dörrarna pryds av röda papper med vackra och lyckobringande texter på. På landsbygden ligger krutröken tung över byarna efter tusentals smällare och himlen lyser i alla färger av fyrverkerier. Efter middagen samlas familjerna och sitter uppe hela natten för att prata och umgås.
 

söndag 7 februari 2016

Kickat boll med "de fattiga"

Idag var det återigen dags för ett besök hos Miao och hennes familj, samt till den blinde mannen och hans gamla mor. På båda ställena behövdes myggnät och denna blåsiga, rätt så kalla dag passade bra för dessa besök. Jag tror att vädret här är ostabilare än vad det brukar vara, ikväll frös jag till och med när jag cyklade hem svettig och oduschad från gymmet -precis som hemma ;)

Att mötas av pojke som springer, hoppar och ger en kramar av glädje när man kommer, trots att vi  egentligen inte känner varandra speciellt väl är en väldigt konstig och speciell känsla, men som värmer i hela mitt hjärta. Att sedan få kicka lite boll och kommunisera så gott som det går med denna syskonskara är bara så pricken över i:et :)  MEN allt detta gör också att min hemlängtan till mina kära blir så stor och så tuff...  Nu längtar jag hem -galet mycket!! SÅ mycket kärlek till Emanuel, Albert och Janne <3 Och Doris med så klart :)
Har handlat lite lek och pysselsaker för pengar som mina vänner på FB skänkt till de fattiga.

Myggnät behövs också, det blir rejäla blaffor /myggbett ( iaf på mig..)

Och det bästa av allt är att pengarna och sakerna alla skänkt räcker till många :)
 

Rena rama julafton :)

Dream har nog aldrig haft en sådan här fin docka.

En avlagd gammal docka betyder så mycket för någon annan <3



Grabbarna kastade sig over pusslet.

Mioa satt upp myggnätet direkt till sin mor.

Fotbollsmatch! Dock jobbigt för mig när bollen hamnade på järnvägsspåret titt som tätt..

Match framför "huset" och mellan vägen och järnvägen...

Dear visade sina fina tånaglar.


När vi besöker den gamla kvinnan och hennes son så kikar många nyfikna grannar fram och nu kom det även en nyfiken byracka.

Så glad och tacksam för nudlar, myggnät ockh en liten slant.
En skypebild på en av mina <3

tisdag 2 februari 2016

Konferens och sedan samkväm på hemlig ort.

Har nu smällt alla intryckt efter en perfekt helg med bästa kollegorna här på Sanuk. Det är inte för inte skolan heter Sanuk, det betyder nämligen, glädje, att ha roligt! Så läs och gläds med mig :)Konferensen startade redan på torsdag kväll, då kollegorna från Huay Yang anslöt till oss här i Hua Hin. Det blev lite samkväm och  information om vad som gällde lördagens konferens och LITE om vad som skulle packas med för den hemliga destinationen som vi skulle till efteråt.
Lördag morgon åt ví frukost på skolan, bla. chiapudding med solmogen mango. Smaskens! (ja, jag hade ett finger med...)
Med pedagoger från hela Sverige, norr till söder så blir utbytet och det kollegiala lärandet fantastiskt och jag försöker suga i mig så mycket som jag bara kan ;)
Den hemliga destinationen var Bangkok och Khao san Road!! Ett galet roligt och intensivt dygn, upplever så mycket här så jag får nypa mig i armen ibland..





Hela skaran pedagoger + rektor.
Med en sådan växelspak går det fort till Bangkok, ca 2,5 timmar.


Framme på Khao san Rd.

Tagit sikte på vårt hotel.


Hotellets innergård.

Lite vätska innan sightseeing.

Monica köper biljetter till longtail boat.

Alla fotar...



Av denna man kunde man handla öl, vatten, frukt mm.


Munkarna swishade forbi;)

Jag var inte tillräckligt snabb upp med mobilen för att få med "eldklotet" :(

Även floden suger. Varma banana pancakes.





Denna farbror borde inte fått vara med på bild.. Han sålde biljetter till Ping-Pong show -Idiot!!

Har man en kollega som stoppar sugröret i näsan..

...och en sådan här..

...så behövs inget sådant här!!


Videon ovan är från rummet med stängda fönster, sicken tur att hotellet var förutseende med öronproppar, somnade trots allt riktigt gott!

Klockan 7 på morgonen packade de sista ihop sin business.

Poolhäng på hotellets tak.

Fick läsa denna några gånger ..?!! Fick även be mina kollegor översätta den..

Underbart stor nutella burk!! Gick dock ej att köpa..

X- antal toa besök har det blivit och x-antal standard på dem kan jag lova..

Wat pho, temple of the reclining Buddha.







Sista timmen innan hemfärd, rätt så slut...