onsdag 29 april 2015

Dag 6 = hemresedag

Avslutade denna resa med norsk specialitet till frukost; våfflor med brunost och sylt. Smakade inget vidare och var inte värt att bli kass o magen av.. Vi tog taxi till flygplatsen då det visade sig vara billigare än transfer/ flygbussen från hotellet. Delar med mig av div bilder bla från bastun, skidturer och ja från alla våra dagar här! Denna resa har varit fulländad,jag tror att vi verkligen fått uppleva Svalbard från sin bästa sida. Fint väder varje dag (förutom den dagen vi anlände)  toppen skidåkning, hundsläde med isgrotta (så glad att jag vågade krypa ner i hålet) och att vi valde rätt för vår sista aktivitet: båtturen där vi såg isbjörn! Vi kunde inte få det bättre. Nu hem och planera en sommarresa hit, låter lockande med att bo på båt och åka runt Svalbard för att gå ut på olika vandringar.

tisdag 28 april 2015

Dag 5. Båttur med MS Langöysund

Idag blev vi upphämtade på hotellet kl 8.30 för att åka med MS Langöysund på en 10 timmars utflykt till Pyramiden (en gammal rysk/sovjetisk gruvby där invånarantalet nu är 4st..) och Nordenskiöldbreen (isberg). När vi såg livräddarvästarna så funderade vi på vad vi gett oss in på, men det var lugnt (lite guppigt på hemvägen) Och undra om vi verkligen fixat att krångla på oss dessa i nödsituation... Lunch grillades på däck - lax och val.  Exotiskt värre,  men jag åt inte upp mitt valkött, smakade si så där...men jag tror att det var den söta marineringen som förstörde. Kul att ha smakat iallafal! 

Pga för mycket så is kunde vi inte kliva av vid byn Pyramiden, men vad gjorde väl det?! För vid iskanten låg en isbjörnshona med 3 ungar! Fatta attcvi har sett isbjörn!! Jihaaa och lite till :) Det är vid sådana här tillfällen jag önskar att jag hade en systemkamera och inte bara en smartphone :( Men jag gav min mailadress till 2 karlar som hade värsta objektiven och hade tagit fantastiska bilder. Hoppas att jag charmade de lite iallafall ;) Vi var rätt så nöjda efter denna tripp, så badkar och pizza på hotellets pub fick avsluta denna fantastiska dag!




 


 
 
 

 
 
 

måndag 27 april 2015

Dag 4 Hundslädtur med isgrotta

Detta går inte att beskriva med bild och ord, måste upplevas!!
Kanonfränt att köra hundsläde  med riktigt goa hundar och sedan krypa ner i ett hål i snön och vandra 800 m där nere i is.Sedan på kvällen gick vi ner för att äta på Mary Anns Polarrigg, men väl där så hade de hade dåligt utbud och vi orkade inte gå så mycket mer så det blev lite plockmat på hotellrummet. Och så bokade vi in oss på en båttur i morgon, då en skotertur på 7 timmar känns lite tufft för min rygg - så nu håller vi tummarna att vi valde rätt aktivitetet för att få se isbjörn.

söndag 26 april 2015

Dag 3 Svalbard

Idag var en "vilodag" inplanerad, dvs ingen aktivitet planerad utan vi skulle ta dagen som den kom. Efter frukosten (det var mindre folk idag, många var här för ski maraton) så var vi bara tvungen till att åka skidor i det fina vädret. Dock får man inte vistas så långt utanför byn utan bössa, så vi åkte i stort sätt  direkt ut från Radisson och ut på Longyear river till Nybyen och tillbaks. Sedan satte vi på oss mer kläder och promenerade runt i byn och höll oss inom "secure area without polarbear" Vi ser andra gå utanför området och upp på "Sukkertoppen" 371 m.ö.h och jag vill också upp dit...lär fråga någon imorgon om det är ok. Vi var iallafall ute i några timmar och hann med matsäck och mat på "Kroa" (Janne är lite sliten och ser verkligen så ut med sin blåtira...) Det står igendrivna/översnöade skotrar lite här och där, som de lämnat då de gått sönder och låter de stå tills det blivit bart och då kör de ner de till skoterverkstaden. De har extra skotrar och här är mer skotrar än bilar, skotrar parkerade lite här och var = överallt. Får se om det får lov att bli en skotertur också, men lite dyrt, 3000kr/ skalle... som sagt, kanske. Sedan gick vi till hotellet och satte oss i bastun och jag även i en massagestol (vet inte om det var speciellt skönt..). Vi är trötta, för det är svårt att sova då det är så ljust dygnet runt. Kolla sista bilden som är tagen kl 01.00 och 08.00. Så nu drar vi för mörkläggningsgardinerna och försöker lura oss att det är mörkt och snart sovdags.. Lokalbefolkningen har tom aluminiumfolie i sovrumsfönstren. Tänk hur det är här, först mörkt dygnet runt i några månader och sedan ljust dygnet runt.. Men rackarns vad energi vi laddat med allt ljus :) Imorgon blir det planerad aktivitet: hundspann och isgrotta.